[...] wyprzedzamy o krok to ca ma nastąpić, ponieważ: „organizm nie powinien robić nic ponad to, co robić musi; mądrością jest postępować z nim tak, aby musiał robić możliwie mało” pomimo, iż „(...) odżywianie się człowieka jest kompromisem między tym, co jest, a tym, co być powinno. Chodzi o to, aby to, „co jest”, było jak najbardziej zbliżone do [...]
[...] Istnieją 3 mechanizmy eliminujące i zmniejszające szkodliwe działanie stresu: 1. Asymilowanie czynnika stresowego - przyjmowanie stresora (stresu) i metabolizowanie go do mało szkodliwych postaci lub odkładanie do rejonów mało aktywnych metabolicznie (włosy, paznokcie, naskórek, kości). 2. Buforowanie toksycznych czynników stresowych i przez [...]
[...] utrata krwi (71). Konsumpcja produktów mlecznych związana jest również z niedoborami żelaza u niektórych dzieci - zarówno dlatego, że produkty mleczne zawierają bardzo mało żelaza, jak i dlatego, że mogą one stymulować ukryte, jelitowe wydzielanie się krwi i jej odpływ z organizmu (72). Chociaż znaczne wysiłki podejmowane w celu ochrony [...]
[...] takich jak ziarna, orzechy i ryby, prawdopodobnie cierpisz na ich niedobór. Większość ludzi w krajach zachodnich spożywa za dużo tłuszczów, nasyconych, które szkodzą, a za mało nienasyconych, które uzdrawiają. Tłuszcze nasycone i jednonienasycone nie dostarczają składników odżywczych, nie są nam potrzebne, chociaż mogą być wykorzystane do [...]
[...] Diety niskowęglowodanowe zmniejszają Twoje zasoby energii. Nie tylko będziesz czuł(a) się zmęczony(a) i poddenerwowany(a) ale Twój trening też na tym ucierpi. Mało węgli = mało energii. Mało energii = słaby trening. Słaby trening = słabe rezultaty. 5) Utrata wagi na diecie niskowęglowodanowej może być myląca. Na pewno stracisz na wadze, gdy nie [...]
[...] czyli odpowiada za męskie cechy organizmu (z greckiego androgen to „czyniący mężczyznę"). Dziś wiadomo, ze potrafi o wiele więcej. Gdy - niezależnie od płci - jest go za mało lub za dużo, pojawiają się kłopoty. Testosteron to główny hormon warunkujący budowę naszych mięśni. Odpowiada on też za nasze zachowanie. Niski poziom testosteronu [...]
[...] młodych ludzi. Okazało się, że wśród 16 tys. amerykańskich nastolatków trądzik był częstszy u tych chłopców i dziewcząt, którzy pili właśnie mleko odchudzone Jakby tego było mało, insulina i IGF-1 hamują syntezę innego związku - SHGB, czyli białka wiążącego hormony płciowe (w tym męskie) i odpowiedzialnego za ich transport we krwi. Co to [...]
[...] zewnątrz należy brać pod uwagę mocne nadwyrężenie komórek beta w trzustce, starających się wyprodukować adekwatną do potrzeb ilość insuliny, której i tak będzie cały czas za mało. Pomyślmy ile czasu może wytrzymać tak obciążona trzustka zanim odmówi posłuszeństwa i delikwent zapadnie na cukrzyce typu I? Zatem powstaje pytanie, jaka insulinę i [...]
[...] Robert Lustig: Mnie interesuje, co spowodowało tak silny wzrost epidemii otyłości w ostatnich 30 latach. Oczywiście każdy na to odpowie, ze jemy za dużo i mamy za mało ruchu i to jest niewątpliwie prawdą. Ale pozostaje pytanie, dlaczego nasz organizm pozwala na to aby tak się działo, skoro posiadamy wrodzone mechanizmy które powinny [...]
[...] dziennie bez zjadania dodatkowych 500-1000 kalorii; w tym przypadku część tego białka zostanie po prostu spalona, a nie wykorzystana do przyrostu mięśni. A jeśli zjadasz za mało kalorii każdego dnia, wówczas nastąpi coś dokładnie odwrotnego niż zamierzasz-rozpad mięśni w celu wykorzystania ich do produkcji energii. Im więcej węglowodanów się je, [...]
[...] być ćwiczenia by były odpowiednie do treningu interwałowego ? Powinny - angażować maksymalną ilość grup mięśniowych - dawać nam możliwość progresji - być bezpiecznymi i mało kontuzyjnymi - mieć możliwość powtarzania i kontroli wyników - stanowić rodzaj wysiłku jaki nam się podoba zatem jakie mamy możliwości ? przedstawię Wam krótką listę [...]
[...] glukozy we krwi, należy dostarczyć znaczne ilości tego cukru dożylnie. Hiperinsulinowa klamra glikemiczna jest niezwykle dokładną metodą oznaczania insulinooporności, ale mało praktyczną. Znacznie prostszym badaniem jest natomiast pomiar stężenia insuliny na czczo, który dokonuje się na podstawie badań morfologii krwi. Obniżona wrażliwość na [...]
[...] być ćwiczenia by były odpowiednie do treningu interwałowego ? Powinny - angażować maksymalną ilość grup mięśniowych - dawać nam możliwość progresji - być bezpiecznymi i mało kontuzyjnymi - mieć możliwość powtarzania i kontroli wyników - stanowić rodzaj wysiłku jaki nam się podoba zatem jakie mamy możliwości ? przedstawię Wam krótką listę [...]
[...] jednak, o czym było już wyżej, rozpada się do nieaktywnej kreatyniny. Wprawdzie jest ponownie odtwarzana ze swojego prekursora - kreatyny - jednak jest to proces relatywnie mało wydajny, gdyż synteza kreatyny w organizmie przebiega w sposób bardzo skomplikowany. Dla tego też najlepszym, znanym od ponad 10-ciu lat sposobem zwiększania zasobów [...]
[...] magazynem jest Twój GLIKOGEN MIĘŚNIOWY, który musi być systematycznie uzupełniany, szczególnie po treningu, a w przypadku przedłużających się wysiłków, o charakterze wytrzymałościowym, także w ich trakcie. W tym artykule postaramy się podpowiedzieć, jak tego dokonać, wybierając odpowiedni rodzaj węglowodanów. Owszem podstawą osiągania sukcesów [...]
[...] witamin powoduje awitaminozę, która jest przyczyną wielu dotkliwych zmian chorobowych. W przypadku niedostatecznej ilości witamin występuje hipowitaminoza, której skutki są mało widoczne, lecz bardzo groźne dla zdrowia. Niekorzystny jest także nadmiar witamin, który może doprowadzić do hiperwitaminozy. Witaminy są zaliczane do biokatalizatorów. [...]
[...] jego suplementacja prowadzi do znacznej poprawy zdolności wysiłkowych. Preparat polecany: dla przyspieszenia i spotęgowania adaptacji wysiłkowej (poprawa masy, siły i wytrzymałości mięśniowej oraz wydolności tlenowej) u osób aktywnych fizycznie i sportowców wyczynowych jako spalacz tłuszczu i protektor w programach redukcji masy ciała [...]
[...] trwałość witaminy E jest większa. Podczas blauszowania i suszenia warzyw i owoców straty tokoferoli są duże. Zwykłe gotowanie nie niszczy ich wcale. Stosunkowo mało wiadomo na temat wchłaniania witaminy E. Wchłanianiu sprzyja żółć i obecność tłuszczów w pożywieniu. Najbardziej aktywny jest tokoferol gdyż wykazuje 100% wchłanialności [...]
[...] następują uruchomienie kaskady złożonych reakcji biochemicznych we wnętrzu komórek. Jednak gdy ilość tego hormonu we krwi nagle wzrasta, komórki na jego obecność stają się mało wrażliwe i jakby nie dostrzegają jego obecności. Wskazuje to na fakt, że dawka preparatu podana w nadmiarze nie wywołuje oczekiwanych reakcji, a jedynie może przysparzać [...]
[...] pozwolić sobie na negatywne podejście do treningu. Zapisuj swoje rekordowe wymiary i obciążenia. Zapisz w notatniku swój cel treninngu i nie pozwól, by cokolwiek powstrzymało cię przed osiągnięciem go. Jeśli to tylko możliwe wykonaj kilka zdjęć w kąpielówkach: z przodu, z boku i tyłu- zarówno w spoczynku jak i pozując. To pozwoli ci na dobre [...]